http://winadomowe.w.interia.pl


SPRZĘT I SUROWCE - FERMENTACJA - DROŻDŻE - CHOROBY I WADY WINA
OGÓLNE ZASADY WYROBU WINA - PRZEPISY SZCZEGÓŁOWE


Wino ze zboża

Głównie żyto (ewentualnie pszenica) nadaje się do wyrobu win domowych. Win ze zboża nie należy wypijać na świeżo, gdyż zawierają dużo fuzli, które spowodują ból głowy (na drugi dzień). Po co najmniej półrocznym dojrzewaniu wino zmieni się na korzyść i bedzie go można bezpiecznie spożywać w każdych ilościach :-). Przepis poniższy (na 10l wina) pochodzi z przedwojennej książeczki o winach domowych:
2kg żyta lub pszenicy przebrać, usuwając obce i zepsute ziarna, przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, zalać ośmioma litrami wody i pozostawić do drugiego dnia. Następnie gotować na BARDZO słabym ogniu (tak by ziarna nie rozgotowały się na papkę) przez 2 godziny a po ostudzeniu przecedzić przez gęste płótno. Otrzymany roztwór wlać do baniaka, dodać dobrze fermentującego zaczynu drożdżowego, pożywki, taniny i ochłodzony roztwór cukru (może być na 2-3 raty) oraz kwasek cytrynowy.

Przykłady na 10l wina:

wino 9% wino 12% wino 17%
2kg zboża 2,5kg zboża 3kg zboża
10l wody 9l wody 8l wody
1,4kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
20g kwasku cytrynowego 25g kwasku cytrynowego 30g kwasku cytrynowego
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
0,5g taniny

Tu muszę się wtrącić: Dawki kwasu wydają mi się co najmniej dwukrotnie zbyt niskie, więc trzeba próbować produktu i ewentualnie dokwaszać (nie robiłem jeszcze wina ze zboża, więc proszę o komentarze).

zyto1d.jpg [7,1kB] zyto2d.jpg [10,2kB] pszenica1d.jpg [12,7kB]
Żyto Pszenica

 


SPRZĘT I SUROWCE - FERMENTACJA - DROŻDŻE - CHOROBY I WADY WINA
OGÓLNE ZASADY WYROBU WINA - PRZEPISY SZCZEGÓŁOWE

(Jeśli masz jakieś uwagi, napisz do autora strony)