Wino z tarniny

Przemarznięta tarnina nadaje się do wyrobu bardzo dobrych win. Trzeba się jednak napracować, gdyż bardzo korzystne jest usunięcie pestek z większej części owoców. Owoce należy przegotować w odpowiedniej ilości wody, płyn odcedzić, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży winnych, dodać odpowiednią ilość roztworu cukrowego i pożywki. Owoce tarniny posiadają dużo garbnika, który powoduje klarowania się wina. Dlatego tarnina w ilości 2-10% nadaje się znakomicie jako dodatek do owoców zawierających mało garbnika. Ewentualny nadmiar garbnika wydziela się np. żelatyną (patrz: klarowanie win).

Przykłady na 10l wina:

wino 9% wino 11% - 12% wino 17%
2kg tarniny 3kg tarniny 4kg tarniny
9,5l wody 9l wody 8,5l wody
1,4kg cukru 1,9kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki

 

tarnina1d.jpg [13,5kB]
Owoce tarniny

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej