Wino z mlecza
(mniszka lekarskiego)

mlecz1m.jpg [2,66kB]Przepis na około 4 litry wina:

Zbierz kwiatki, gdy są zupełnie dojrzałe. Użyj tylko żółtych płatków kwiatowych, nie używaj żadnych zielonych części. Włóż płatki do plastikowego sitka, zanurz w ciepłej wodzie, dodaj cukru. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Mieszaj baniakiem 2 - 3 razy dziennie, tak by płatki kwiatów były ciągle zwilżone. Gdy fermentacja ma się ku końcowi, wyjmij z baniaka sitko z kwiatami i ściągnij wino znad osadu.

mlecz1.jpg [8,0kB] mlecz4.jpg [5,48kB]

mlecz3.jpg [10,1kB]

mlecz2.jpg [7,54kB]

Kwiaty mlecza (mniszka lekarskiego)