Wina kwiatowe

Poniżej znajdują się przepisy na zadziwiające wina - z kwiatów. Dostałem kilka maili z pytaniami o tego typu trunki, oraz jednego z przepisami od Grega - dzięki!  Kilka przepisów wygrzebałem także z własnych źródeł, podaję je poniżej, zachęcając do prób z tak ciekawymi materiałami na wina. Niektóre z tych przepisów można też znaleźć na innych stronach tego serwisu, mam nadzieję, że nikomu to nie przeszkadza...
Kwiaty nie zawierają prawie wcale kwasów, garbników ani cukru. Ich jedyną rolą dla wina jest nadanie mu zapachu (bukietu). Zbierane powinny być tylko płatki kwiatów, nie należy zbierać zielonych części roślin. Jeśli nie ma dostępu do świeżych kwiatów można użyć suszonych, pamiętając jednak, że w suszu występuje dużo wyższe stężenie substancji aromatycznych, więc należy go brać mniej niż kwiatów świeżych. Generalnie (o ile nie opisano inaczej) proces polega na maceracji kwiatów fermentującym moszczem w ciągu około 3 dni, po czym kwiaty należy usunąć a fermentację prowadzić dalej, tak jak w przypadku każdego innego wina.

graf_akacja_m.gif [11,2kB] bez1d.jpg [10,0kB] chaber-blawatek.gif [6,8kB] graf_jasnota_m.gif [8,7kB]
akacja bez czarny

bławatek

jasnota biała
lipa1_m.jpg [5,1kB] graf_mniszek_m.gif [10,3kB] graf_pierwiosnek_m.gif [9,6kB] konicz1.jpg [5,5kB]
lipa mniszek lekarski pierwiosnek koniczyna

 

Wino akacjowe

 

       10 l kwiatów robinii akacjowej, 30 l wody 12 cytryn, 8 pomarańczy; 7,5 kg cukru, drożdże winiarskie. Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się letnią wodą i odstawia. Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży  winnych. Fermentuje się normalnie.

Nadesłał Greg, ja tylko troszkę (za jego zgodą) zmieniłem proporcje.

Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.

acacia2-1.jpg [26,0kB]

do góry

Wino z kwiatów czarnego bzu

 

 
     1) Do 5l wody dodajemy 1kg cukru, 10 baldaszków kwiatów czarnego bzu, 1 pokrojoną na plasterki cytrynę, zaczyn drożdży i 2g pożywki. Pozostawiamy to na 5-6 dni w ciepłym pomieszczeniu, po czym usuwamy kwiaty i cytrynę, płyn przelewamy do baniaka i fermentujemy jak każde inne wino.

     2) 200g kwiatów zalać letnią wodą (ok. 3 l), dodać 0,8 kg cukru, 1g pożywki, 20g kwasku cytrynowego, dodać drożdże. Po kilku dniach sok odcedzić i fermentować dalej.

Nadesłał Greg, ja tylko troszkę (za jego zgodą) zmieniłem proporcje.

     3) 20 kiści (baldachów) kwiatów obranych z łodyżek, 10 l wody, 2,5 kg cukru, 2 cytryny pokrajane w plastry, 20 g kwasku cytrynowego, drożdże winiarskie, 3 g pożywki. Do letniej wody wrzucamy wszystkie składniki. Zostawiamy na 5 - 6 dni. Po wyrzuceniu kwiatów i cytryny płyn przecedzamy do gąsiora i dopełniamy do 11 l objętości. Fermentujemy jak zwykle.

Nadesłał Greg, ja tylko troszkę (za jego zgodą) zmieniłem proporcje.

Kwiatostany bzu ścina się nożycami całe, kładzie na siatkach kwiatami w dół i szybko suszy w temperaturze maksimum 40°C. Następnie osmykuje się kwiaty i przechowuje je w zamkniętych pojemnikach w suchym miejscu. Zawierają one flawonoidy, m.in. rutynę, wpływającą na przepuszczalność naczyń włosowatych; olejek eteryczny, garbniki i kwasy organiczne. Odwar z kwiatów pije się w razie przeziębienia (działa napotnie), nieżytów górnych dróg oddechowych i słabych zaburzeń nerwowych. 

bez2d.jpg [11,2kB]

 

do góry

Wino bławatkowe

 

 


     4,5 kg cukru rozpuścić w 12 l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać 4 l płatków kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez pestek) + drożdże. fermentować. Dodałbym tu jeszcze trochę pożywki.
Co ciekawe, po zakończeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l słodkiego czerwonego wina.

Nadesłał Greg.

Kwiaty chabra zawierają antocyjanidyny (barwnik błękitny), kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy, garbniki, śluzy i flawonoidy. Chaber był rośliną leczniczą w czasach prasłowiańskich używaną do tamowania krwi, leczenia ran, ukąszeń węży itp. Z kwiatów można uzyskać niebieski barwnik do materiałów i farb. Obecnie potwierdzone jest działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i moczopędne. Gatunek ten pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale rozpowszechnił się na całym świecie wraz z uprawą zbóż. Do celów leczniczych zbiera się pojedyncze kwiaty wyskubane z koszyczka (Flos Cyani sine calice). Zrywa się je ręcznie podczas słonecznej pogody i suszy rozpostarte cienką warstwą na siatkach w miejscu cienistym, przewiewnym lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 35°C. Należy je przechowywać w miejscu suchym, w ciemności. Jest to doskonała roślina miododajna.

chaber.jpg [14,0kB]

do góry

 

Wino z jasnoty białej

 

       4,5 kg cukru, 12 l wody, 4 l kwiatów jasnoty, 3 cytryny, drożdże. Fermentować jak zwykle.

 Nadesłał Greg.

 

Kwiaty jasnoty (Flos Lamii albi) zbiera się ręcznie, podczas suchej słonecznej pogody i suszy się je szybko rozpostarte cienką warstwą w cieniu lub w suszarni w temperaturze maksimum 40°C. Suche kwiaty mają miodowy zapach i gorzki smak. Przechowuje się je w zamkniętym pojemniku, w ciemności. Zawierają śluzy, garbniki, saponinę, glikozydy i sole mineralne. Działają słabo ściągająco, przeciwzapalnie, moczopędnie i wykrztuśnie. Są pomocne w tamowaniu krwawienia z narządów rodnych i pobudzają procesy przemiany materii. Sporządza się odwar z 2 łyżek kwiatów na 1,5 szklanki wody. Leczy on nieżyt górnych dróg oddechowych i zwalcza bezsenność. Służy również do obmywań i okładów w przypadku wyprysków skórnych, egzem, oparzeń, żylaków odbytu i nóg, a także do płukania gardła. Ze świeżych kwiatów przygotowuje się ziółka (słodzone miodem), które wpływają dodatnio na przemianę materii. Z młodych liści można przyrządzić potrawę jak ze szpinaku. Jasnota jest doskonałą rośliną miododajną.

jasnota.jpg [8,8kB]

do góry

Wino  lipowe

 

 

     4,5 kg cukru, 12 l wody, 4 l kwiatów lipy oderwanych od szypułek, 3 cytryny, drożdże. Fermentować jak zwykle.

Nadesłał Greg.

Żółtawe kwiaty lipy zebrane po kilka w kwiatostany, wznoszą się na długiej szypułce podpieranej skórzastym, bladozielonym przylistkiem. Owoce w postaci orzeszków dojrzewają w październiku, opadają od jesieni do wiosny. Kwiaty lipy, zawierające olejek eteryczny, garbniki, śluzy, cukry i witaminy, są uznanym środkiem napotnym i uspokajającym, leczą choroby nerek, arteriosklerozę, cukrzycę i anginę, łagodzą kaszel, a świeże liście przekładane na zaognione miejsca, uśmierzają ból.

lipa2.jpg [4,8kB]

do góry

Wino z mniszka lekarskiego

 

  Mniszek lekarski to popularny "mlecz". Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jest to najpopularniejszy surowiec kwiatowy na wino.

     1) 10 l kwiatów mniszka (bez szypułek), 30 l wody, 12 cytryn, 12 kg cukru, drożdże winne. Wykonanie analogiczne jak w przypadku wina akacjowego.

Nadesłał Greg.

     2) Przepis na około 4 litry wina:

800 - 1200g płatków kwiatowych mniszka
0,45kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
0,9kg cukru
15g kwasu cytrynowego lub winowego
1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g)
2g pożywki
drożdże winne
woda do objętości 4 litrów

Zbierz kwiatki, gdy są zupełnie dojrzałe. Użyj tylko żółtych płatków kwiatowych, nie używaj żadnych zielonych części. Włóż płatki do plastikowego sitka, zanurz w ciepłej wodzie, dodaj cukru. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Mieszaj baniakiem 2 - 3 razy dziennie, tak by płatki kwiatów były ciągle zwilżone. Gdy fermentacja ma się ku końcowi, wyjmij z baniaka sitko z kwiatami i ściągnij wino znad osadu.

 

Kwiaty mniszka lekarskiego zawierają karotenoidy i trójterpeny. Usmażone w cukrze działają przeciwkaszlowo, ale nie zastępują miodu - znacznie skuteczniejszego.

mlecz1.jpg [8,0kB]

do góry

Wino z pierwiosnków

 

  8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.

Przepis ten pochodzi podobno z Anglii, powstał w 1820 roku (?)

 

Kwiaty pierwiosnka zawierają flawonoidy (kwercetynę) i niewielką ilość saponin.

 

Uwaga! Pierwiosnek jest rośliną chronioną.

primula-vulgaris.jpg [12,0kB]

do góry

Wino z koniczyny

 

  225g rodzynek, 1,2kg cukru, 0,5g taniny, 4 litry wody, 20g kwasu cytrynowego lub sok z dwóch cytryn, 2g pożywki dla drożdży, drożdże winiarskie, 2 litry kwiatów czerwonej koniczyny.

 

Kwiaty zawierają garbniki, glikozydy, kwasy organiczne i barwniki. Lecznictwo ludowe używa odwaru z koniczyny do leczenia nieżytu oskrzeli, kaszlu i chrypki. konicz2.jpg [9,4kB]

do góry

 

Więcej win kwiatowych...

 

Do strony głównej