Wino jabłkowe

Jabłka są chyba najtańszym i najpopularniejszym w naszym kraju materiałem na domowe wino.

100 gramów świeżych jabłek deserowych dostarcza: 30 do 50 kalorii, 0,2 grama białka, 9,2 grama węglowodanów, 1,5 grama błonnika, 92 miligramy potasu, 6 miligramów fosforu, 4 miligramy magnezu, 3 miligramy wapnia, 2 miligramy sodu, 0,2 miligramy żelaza, 0,1 miligrama cynku, 23 mikrogramy witaminy A, 0,03 miligramy witaminy B1, 0,2 miligramy witaminy B2, 0,1 miligrama witaminy B3, 0,02 miligrama witaminy B6, 2 miligramy witaminy C (w jabłkach kwaśnych, 15 miligramów witaminy C), 0,2 miligrama witaminy E, 4 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)

Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, nadpsute miejsca wykroić, owoce koniecznie umyć. Jabłka są niestety złośliwie twarde i wyciśnięcie z nich soku bez użycia sokowirówki lub prasy winiarskiej przedstawia nie lada trudność. Proponuję poniżej 4 sposoby dla osób nie dysponujących powyższym sprzętem:

- starcie ich na drobnym sitku emaliowanej lub plastykowej tarki kuchennej;
- zmiażdżenie owoców jakimś drewnianym mocnym tłuczkiem w mocnym drewnianym lub emaliowanym naczyniu;
- zmielenie ich w maszynce do mielenia mięsa z przystawką do miażdżenia owoców;
- podgrzewanie (nie gotowanie!) przez 1-2 godzin drobno pokrojonych jabłek. Owoce zmiękną, częściowo się nawet rozpadną i dadzą się łatwo rozetrzeć na miazgę.

Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością letniej wody, zaczynem drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1-3 ratach.

Przykłady na 10l wina:

wino 11% wino 13% wino 17%
8kg jabłek 8,5kg jabłek 9kg jabłek
5l wody 4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywki 3g pożywki

Ci, którzy dysponują sprzętem pozwalającym bezpośrednio otrzymać sok z jabłek mają zadanie ułatwione i nie narażają swojego przyszłego wina na zepsucie (fermentacja jabłek w miazdze nie jest zbytnio zalecana, właśnie ze względu na możliwość zepsucia się moszczu). Dla nich są poniższe przepisy, w których operuję ilością soku a nie owoców:

Przykłady na 10l wina:

wino 9% - 10% wino 13% - 14% wino 17% - 18%
5l soku 5l soku 5l soku
4,5l wody 3,75l wody 3,5l wody
1,2kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywek 4g pożywki

Najlepsze efekty daje jednak użycie czystego moszczu z jabłek - bez dodatku wody.
Po zmierzeniu zawartości cukru w moszczu winomierzem, możemy dosłodzić go do pożądanej wartości, czyli np. do 24 Blg przy planowanej mocy 12% (odczyt bezpośrednio z areometru, bez poprawki).


jab2m.jpg [3,4kB] jab3m.jpg [2,9kB] jab4m.jpg [3,3kB] jab5m.jpg [4,4kB] jab6m.jpg [3,0kB]
jab1d.jpg [11,1kB]
Różne odmiany jabłek

Powrót do przepisów szczegółowych

Do strony głównej